Hopp til innhold

Jublande Golberg: – Var litt heldig

LAHTI/OSLO (NRK.no): Pål Golberg låg sist av tre norske i finalen halvvegs i løpet. Så gjekk to mann i bakken, Golberg glei opp i tet og banka verdseliten i spurten.

Mens favoritten Ola Vigen Hattestad lå og sprellet i snøen gikk Pål Golberg inn til seier på sprinten i finske Lahti lørdag. Se spurten her.

Pål Golberg gjekk inn til siger då Ola Vigen Hattestad fall. I spurten banka han svenske Teodor Peterson, russiske Alexey Petukhov og Eirik Bransdal.

– Måten sigeren kom på i dag var nok litt heldig. Men slik er skøytesprintar, og i dag var det min tur, sa ein fornøgd Golberg etter sin andre verdscupsiger.

Pål Golberg

Pål Golberg tok sin andre verdscupsiger i Lahti laurdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

23-åringen sin første verdscupsiger kom 7. desember på Lillehammer. Då var det ein tårevåt Golberg som møtte NRK etter siger på 15 kilometer klassisk.

I sprintfinalen i Lahti var Golberg éin av tre nordmenn i finalen, og mannen frå Gol var nok ikkje favoritt av dei tre.

I finalen var nemleg både OL-vinnar Ola Vigen Hattestad og Noreg sin bestemann i sprintcupen, Eirik Brandsdal.

Svenske Teodor Peterson, russiske Alexey Petukhov og finske Matias Strandvall var dei tre andre i finalen.

«Og så fell Ola!»

I kvinneklassen ramla Ingvild Flugstad Østberg ut av semifinalen, medan Maiken Caspersen Falla fekk finalen øydelagt etter fall.

I herrefinalen blei det også fall. Då startskotet gjekk opna både Brandsdal og Vigen Hattestad bra saman med Peterson. Golberg låg som nummer fem store delar av løpet.

Ola Vigen Hattestad

Her ligg Ola Vigen Hattestad utslått etter eit unødvendig fall i finalen.

Foto: NRK

Like før løparane kom inn i dei siste svingane inn mot oppløpet gjekk det gale.

– Og så fell også Ola Vigen Hattestad. Rett ned! Først Strandvall, så Hattestad!, utbraut NRK-kommentator Jann Post.

Finalefallet var av den rare sorten. Finske Strandvall og Vigen Hattestad gjekk i bakken cirka på eksakt same tid, men dei var langt unna kvarandre. Begge rota det rett og slett til for seg sjølv, noko som gjorde at Bransdal òg måtte stoppe opp litt.

Inn på oppløpet var Golberg i tet og i kamp mot Peterson og Petukhov var 23-åringen suveren.

Saka held fram under videoen.

Under sprintfinalen i finske Lahti gikk OL-vinner Ola Vigen Hattestad på tryne. Vinner ble lagkamerat Pål Golberg. Se fallet her.

Her er det litt rare fallet til Ola Vigen Hattestad.

Golberg gjekk vidare som «lucky looser»

Heile åtte av 30 utøvarar i kvartfinalane i Lahti var nordmenn. Petter Northug rauk i prologen, men Golberg, Bransdal og Vigen Hattestad kvalifiserte seg saman med Sondre Turvoll Fossli, Finn Haagen Krogh, Anders Gløersen, Sindre Bjørnestad Skar og Håvard Solås Taugbøl.

20 år gamle Solås Taugbøl var best av dei norske i prologen med nest beste tid, berre slått av svenske Peterson.

Haagen Krogh, Gløersen og Bjørnestad Skar rauk i kvartfinalane. I første semifinale var Turvoll Fossli einaste nordmann.

Der møtte han sterke menn i Petersson, Petukhov, sprintcupleiar Josef Wenzl, Alex Harvey og Emil Jönsson. Turvoll Fossli tok kommandoen i semifinalen, men utover i løpet blei han litt for lett mot rutinerte menn og enda på femteplass.

I den andre semifinalen var det fire nordmenn i Vigen Hattestad, Brandsdal, Golberg og Solås Taugbøl. Sistnemnde var einaste som ikkje gjekk vidare etter femteplass, medan Golberg gjekk vidare på tid – som «lucky looser».

Dermed var Golberg litt heldig i både semifinale og finale, og til slutt blei det siger.

Siste nytt

  • To nordmenn klare for Mesterliga-finalen

    Et rødt kort til Chelseas Kadeisha Buchanan ble avgjørende da Barcelona vant 2-0 borte mot Chelsea og tok seg videre til finalen i kvinnenes Mesterliga.

    Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen startet for regjerende mester Barcelona, mens Maren Mjelde og Guro Reiten startet på benken for Chelsea.

    Chelsea ledet 1-0 fra den første kampen, og hadde overtaket før returoppgjøret på et fullsatt Stamford Bridge.

    Overtaket varte kun i 25 minutter. Da sendte Aitana Bonmatí bortelaget i ledelsen.

    Etter 59 minutter fikk Chelseas Kadeisha Buchanan sitt andre gule kort på fire minutter, dermed måtte Chelsea spille resten av kampen med en spiller mindre.

    – Det første gule kortet var soleklart, mens det andre gule kortet er klumsete og urutinert av en såpass rutinert spiller, sier NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp om utvisningen av Buchanan, som har over 50 landskamper for Canada.

    Chelsea byttet inn Reiten like etter det røde kortet, uten at det hjalp stort.

    I det 73. minutt ble Bonmatí felt på vei frem og dommeren pekte på straffemerket.

    Svenske Fridolina Rolfö omsatte straffen i mål og sendte Barcelona opp i 2-0 ledelse med en spiller mer på banen.

    – En oppgave som var knalltøff for Chelsea fra før, blir bare enda tøffere, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

    Chelsea maktet ikke å slå tilbake, og Graham Hansen og Syrstad Engen kunne dermed juble for Barcelonas fjerde Mesterliga-finale på rad.

    Barcelona møter Lyon eller Paris Saint-Germain i finalen. Det blir avgjort i den helfranske semifinalen søndag.

    Barcelona
    Foto: Reuters
  • Tok 29 år gammel rekord fra Rodal

    21 år gamle Tobias Grønstad fra IK Tjalve satte lørdag norsk rekord på 600 meter. Den nye rekorden lyder på 1.15,22. Den tidligere rekorden var det OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal, som hadde med tiden 1.15,29 helt tilbake i 1995.

    – Det er absolutt veldig gøy å ta en rekord fra en olympisk mester. Det er en god start å ta rekorden hans på 600 i hvert fall, så får vi se om jeg greier å knappe inn på tidene hans på 800 meter også, sier Grønstad til NRK.

    Løpet gikk av stabelen i Milano i Italia, og Grønstad løp hele løpet alene i front da haren trakk seg rett før start.

    – Jeg trener som oftest de 800-spesifikke øktene mine alene, så jeg er vant til å løpe alene. Men jeg ble litt overrasket over hvor lett det var.

    Nå planlegger Grønstad å løpe nok en 600 meter neste helg i et stevne i Tyskland, før han prøver seg på 800 meter om to uker. Det også i Tyskland.

    – Kanskje jeg skal greie å se 14-tallet hvis jeg får en hare i neste løp, sier Grønstad om sitt neste 600-løp om en ukes tid.

    Friidrett - Trond Mohn Games
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Vålerenga serieledere etter derby-seier

    Vålerenga har hatt en knallsterk start på sesongen og fortsatte den gode formen da de slo byrival Lyn 3-1 på hjemmebane lørdag. Dermed er Vålerenga à poeng med Rosenborg på toppen av tabellen i Toppserien.

    – Det er klasse. Derbyseier og vi viser hvem som er kongen, sier Vålerenga-kaptein Janni Thomsen til NRK etter kampen.

    Hjemmelaget styrte kampen fra start og tok ledelsen etter 36 minutter da Michaela Kovacs satte en retur enkelt i mål. Seks minutter senere doblet Tilde Lindwall ledelsen etter et innlegg fra Thea Bjelde.

    – Det er flott spill. Der går det fort og Lyn er sjanseløse, rett og slett, sa NRKs kommentator Patrick Steen Rowlands om Vålerengas 2-0-scoring.

    Like etter pause reduserte Lyn-spiller Selma Hernes til 1-2. Vålerenga holdt likevel unna og økte ledelsen på ny ved Ronja Arnesen etter 69 minutter.

    – Det var ekstremt gøy. Det var et etterlengtet mål, så det var deilig, sier Arnesen til NRK etter å ha scoret sitt første mål i Toppserien.

    Lyn hadde lite å komme med etter Vålerengas 3-1-scoring. I stedet skaffet Arnesen straffe for hjemmelaget, men den satte Karina Sævik langt over. Likevel holdt Vålerenga unna og de tre poengene ble værende på Valle.

Sendeplan

Kl. Program Kanal